Over JOY en HAPPINESS

Wat is geluk? Dat is een vraag die vaak gesteld wordt. Veel mensen hebben daar een ander antwoord of visie op. Is het nou helemaal jezelf ontdekken? Of sta je stil bij de kleine fijne dingen van het leven? Interessante vraag… Laatst postte ik al het TedX filmpje van Ingrid Fetell Lee: Where joy hides and how to find it? Een inspirerende talk over JOY in het leven en hoe dat volgens haar leidt naar geluk.

Het verschil tussen JOY en HAPPINESS
Wat is nu eigenlijk het verschil tussen ‘joy’ en ‘happiness’? Happiness is als het ware een gemoedstoestand over een langere periode. Voel je je hoofdzakelijk positief en tevreden? Of voel je je wat meer down en neerslachtig? Toch is dit vaak moeilijk meetbaar. We hebben vaak wel een idee over hoe we onszelf voelen, maar we zijn soms ook geneigd om het negatieve de boventoon te laten voeren. Wat heb ik nog niet in plaats van wat heb ik wel. Happiness wordt dan ook een groot en misschien ook wel beladen begrip. Iets wat we blijven nastreven, maar ongrijpbaar lijkt. 

Hoe zit dat met joy (vreugde)? En wat is vreugde eigenlijk? Bij vreugde gaat het veel meer om korte momentjes van blijdschap. Wat geeft je een glimlach, wat maakt je vrolijk? Die kleine momentjes die je intens beleeft en je een fijn gevoel bezorgen. Dat is vreugde. 

Waar vinden we JOY?
Iedereen weet wel momentjes te noemen die ze vreugde geven! Gelukkig maken we ze allemaal mee. Het mooie is dat er een aantal dingen zijn die eigenlijk iedereen vreugde en blijdschap geven! Want worden we niet allemaal blij van het zien van een luchtballon in de lucht? Of de bloesem in de lente, mooie ballonnen of ijsjes? Of van bellenblazen? Hoe komt dat eigenlijk? Uit onderzoek is gebleken dat we blij worden van ronde en symmetrische vormen, van heldere kleuren, van dingen die we in overvloed of in grote hoeveelheden zien. Dingen die ons een gevoel van lichtheid geven. 

Zie vreugde om je heen
Nu je dit weet, kijk eens met een andere ogen om je heen. Zie jij de dingen die je vrolijk maken? Word jij blij van dat net te felle truitje? Of van het glijden van de glijbaan? Of bestel jij een ijsje met discodip? Ook hierin kunnen we weer leren van kinderen. Zij weten wat blij maakt en genieten hiervan! Als volwassenen gaan we ons ineens schamen voor dingen, zonde! Eén momentje van vreugde lijkt misschien heel klein, maar naar mate van tijd brengt het geluk. Dus omarm JOY en zoek het vaker op.     

 

EnJOY your day 😉     

 

Wil je het filmpje nog een keer zien? Het TedX filmpje van Ingrid Fetell Lee kun je hier vinden.