Een tijdje geleden stonden we op de markt met One moment a day. We maakten foto’s van mooie mensen met hun geluksmomentjes. Een paar dagen later kreeg ik een berichtje van een dame. Ze vond het inspirerend wat we deden en werkte samen met Tim Vreugdenhil, vernieuwende ondernemer en dominee uit Amsterdam. Tim was bezig met de voorbereiding van een ‘Stand-up Theology’ met als titel ‘De druk van geluk’. Haar vraag was: “Wil jij jouw visie delen over geluk?” Natuurlijk wilde ik dat! 

Donderdag 20 juni waren we aanwezig bij de stand-up. Tim vertelde een mooi en inspirerend verhaal over geluk. Wat maakt gelukkig? Hoe beleven we geluk en wat zijn de verschillende visies. Hij sloot af met twee citaten die hem geïnspireerd hadden. Tot mijn verbazing werd mijn naam genoemd! Vervolgens las hij mijn antwoord op zijn één van zijn vragen voor (koraal aangegeven in het interview). En ik zat in de zaal met een big smile… 

Na afloop hebben we nog een mooi gesprek gehad. Ik ging trots en dankbaar naar huis. Stapje voor stapje bereiken we steeds meer mensen met One moment a day.   

De Druk van Geluk & One moment a day

Interview met Talia van Essen (One moment a day) door Tim Vreugdenhil

1) Wat is de belangrijkste levensles die jij zelf hebt geleerd als het gaat om geluk?
Ik denk dat ik mijn hele leven toch wel grote doelen en wensen heb nagestreefd om gelukkig te worden. Goede en succesvolle baan, huisje, boompje, beestje, grote reizen maken. Een paar jaar geleden kwam ik in een burn-out terecht. Op dat punt had ik echt het gevoel dat ik gefaald had. Alsof ik het leven niet snapte. Mijn levensdoelen had ik grotendeels niet bereikt en ik had ook niet echt een idee hoe ik verder wilde.

Op een dag deed ik een webinar over persoonlijke ontwikkeling en ondernemen. Dit inspireerde me. Die dag kwam het idee in me op om voor mezelf elke dag één momentje van klein geluk vast te leggen door een foto of tekst. Gewoon om voor mezelf een houvast te creëren om te kijken naar waar ik blij van werd. Ik ben het gaan doen.

Tijdens mijn burn-out zijn mijn eigen geluksmomentjes een houvast geweest. Soms was dit simpelweg een kopje thee drinken, een mooie wandeling of fijne gesprekken met vriendinnen. Ik besefte me dat, hoe rot ik me soms voelde, er altijd iets was waar ik gelukkig van werd en dankbaar voor was.

Ik denk dat mijn belangrijkste levensles dan ook is: er is altijd iets, hoe klein ook, om dankbaar voor te zijn. Wanneer je dit kunt zien en ervaren als geluksmomentjes, kun je geluk ervaren. Of je nu in de basis al heel gelukkig bent, of je in een moeilijke situatie zit.

2) Wat zeg je tegen mensen zoals ik, die bij geluk primair aan grote idealen, gewaagde doelen en spannende dingen denken? Jij zoekt/maakt het volgens mij heel klein. Moet iedereen het (ook) daar zoeken? Kan je ‘klein’ leren als je voor ‘groot’ gaat?
Ik denk dat het prachtig is om grote idealen (ik heb ze ook!) en gewaagde doelen na te streven. Zonder deze grote dromen en idealen zou de wereld een stukje minder mooi zijn. De vraag is dan alleen, wat maakt je gelukkig in het nastreven van die doelen? Kun je pas geluk ervaren wanneer je het doel succesvol behaald hebt? Je hangt dan je geluksgevoel op aan het wel of niet behalen van het doel. En is de uitkomst anders, dan heb je wellicht het gevoel dat je gefaald hebt en ervaar je geen geluk.

Ik ben er een voorstander van om het wat kleiner te maken. Werk toe naar je grote idealen en gewaagde doelen! Maar kijk elke dag naar welke succesjes en stapjes je gemaakt hebt. Dit zijn je geluksmomentjes. Wanneer je deze kleine stapjes richting je doel op kunt merken en daar dankbaar voor kunt zijn, dan ga je genieten van de weg die je bewandelt naar je doel of ideaal. Haal je je doel niet zoals je in gedachten had, dan kun je nog steeds dankbaar zijn voor elk stapje dat je genomen hebt en wat je wat opgeleverd heeft.

Als ik kijk naar mijn eigen concept ‘One moment a day’ dan heb ik ook grote

idealen. Mijn missie is om de wereld een stukje mooier te maken en zoveel mogelijk mensen te inspireren om naar het kleine geluk te kijken. Elke dag één momentje. Ik geniet van elk stapje dat ik maak. Elke persoon die tegen mij zegt: “Ik ben anders naar het leven gaan kijken”, elke appje dat ik krijg met een geluksmomentje en elke persoon die we een glimlach bezorgen door hem of haar te vragen naar zijn geluksmomentje. Dit zijn voor mij persoonlijk allemaal geluksmomentjes waar ik dankbaar voor ben. En is de optelsom van kleine geluksmomentjes niet gewoon geluk?

3) Psychiater Dirk De Wachter pleit ervoor om – met behoud van geluk – ook meer ruimte te geven aan dat wat ons niet happy maakt. Hoe kijk jij daar tegen aan? Zou dat ook ‘one moment a day’ kunnen?
Dat is een interessante vraag. Minder leuke dingen en emoties horen bij het leven. Ik denk dat er vaak online een vertekend beeld ontstaat, waardoor mensen denken dat ze ten alle tijde ‘gelukkig moeten zijn’. Dat iedereen leeft in hoogtepunten en dat alles er perfect uit ziet. Volgens mij draagt dit niet bij aan het realistische beeld van het daadwerkelijke leven waarin we ook te maken hebben met minder gelukkige momenten en dit er ook mag zijn.

Ik ben het er dan ook mee eens om daar ruimte aan te geven. Door minder gelukkige momenten te ervaren weet je ook hoe het is om geluk te ervaren. Het is de ‘peper en zout’ van het leven. Wanneer je de mindere momenten omarmt en accepteert, ontstaat er ruimte om er ook de schoonheid van te zien. Zo zie je in moeilijke situaties vaak wel wie er voor je klaar staan. Daar kun je dan weer dankbaar voor zijn. De ‘onderliggende schoonheid’ zoals ze het zo mooi noemen.

‘One moment a day’ is een praktische formule om te kijken naar wat je al hebt in je leven. Van welk momentje werd ik vandaag blij? Je legt dit momentje vast en bewaart het. Elke dag komt daar een geluksmomentje bij en bouw jij nieuwe verbindingen in je brein om steeds sneller klein geluk te zien en te ervaren. Je zou hierin ook zeker ruimte kunnen maken voor dat wat je niet happy maakt. Je kunt je aan het einde van de dag afvragen wat er minder leuk was aan die dag. En waarom. Sta er even bij stil en voel het, geef het ruimte. Toch zou ik altijd kiezen voor het ‘afsluiten’ met een geluksmomentje. Wat je aandacht geeft groeit. Dus richt je je alleen op dingen die je ongelukkig maken? Dan zal het ongeluksgevoel in je groeien. Maar richt je je op wat je blij maakte of waar je dankbaar voor bent? Dan zal er waarschijnlijk toch een gevoel van dankbaarheid en geluk achter blijven.

 

Talia van Essen van One moment a day