Hester had goede banen, maar voelde na een aantal jaren dat ze hier niet gelukkig van werd. De geboorte van haar twee kindjes ervaarde ze als enorm intens. Bij de eerste voelde ze veel angst, maar bij de tweede bevalling kon ze dit vanuit liefde en vertrouwen doen. Een compleet andere ervaring. Vanuit deze ervaring heeft Hester haar roeping gevonden als HypnoBirthing® Docent.

Hi Hester, vertel eens kort wie je bent en wat je doet?

Ik ben Hester. 41 jaar. Ik ben getrouwd met Maarten en heb twee dochters. Sinds begin september ben ik officieel HypnoBirthing Docent! Daarvoor ben ik meer dan 15 jaar kandidaat-notaris geweest. Tussendoor heb ik ook nog een webshop gehad gericht op het moederschap. Na een zoektocht van drie jaar heb ik nu echt gevonden waar ik gelukkig van word.

Wat is jouw weg geweest naar nu?

Ik heb een hele relaxte jeugd gehad en ook mijn pubertijd heb ik als vrij ontspannen ervaren. Ik voelde me vrij en had weinig zorgen. Eigenlijk voor het eerst bij mijn examens op het vwo kreeg ik stress. Daarna ging ik studeren, het was een soort van kennismaking met de grote wereld en dat vond ik best lastig. Enerzijds ervaarde ik nog wel vrijheid, maar mijn hoofd werd ook een druk kruispunt. Ook voelde ik me soms wel eenzaam. Gedurende die tijd ontmoette ik ook weer lieve mensen, die had ik ook echt even nodig om me fijn en veilig te voelen.

Van veiligheid en rust naar de ‘grote wereld’ 

Ik woonde ook nog lekker thuis bij mijn ouders en werkte bij de bakker. Zo’n fijn werk! Heerlijk op de zaterdagochtend allemaal vrolijke mensen in de zaak die een lekker brood kwamen halen. Ook leerde ik in die tijd Maarten kennen. Het was echt een fijne tijd: het was fijn thuis en ik had mijn vrijheid en mogelijkheden!

Het verliezen van een kindje 

Inmiddels was ik bijna 30 en ik wilde graag zwanger worden. Ik werd heel snel zwanger, maar kreeg een miskraam. Deze ervaring zette alles op zijn kop. Ik voelde me met de grond gelijk gemaakt. Ik kreeg niet altijd erkenning van mijn omgeving. Het is zo’n groot verlies en dit werd niet gezien, dat was pijnlijk. Ik vond het lastig om te rouwen om iets wat niet zichtbaar was.

Angst voor de geboorte 

2011 voelde als een nieuwe start. Ik werd zwanger van Neva. Toen heb ik ook kennis gemaakt met angst voor de geboorte. De bevalling duurde ook erg lang en ging moeizaam. Ik kwam er later achter dat dit door mijn angst kwam. Maar toen ik haar zag dacht ik: “Wauw… dit is mindblowing.” Ze keek me aan en we hadden meteen contact. Maximaal geluk.

“Wauw… dit is mindblowing.” Ze keek me aan en we hadden meteen contact. Maximaal geluk.

Ik merkte ook dat de zorg voor jonge ouders geen vanzelfsprekendheid was. Ik dacht: “Dit is zoiets groots, waarom word ik hier niet beter in begeleid?” Je doet wat je moet doen, maar het is ook enorm zwaar. Ik miste echt de zorg en begeleiding nadat de kraamzorg weg was, vooral op mentaal vlak. Toen Maarten weer ging werken zat ik alleen thuis. Ik heb toen hulp gezocht. Het liedje van Trijntje Oosterhuis ‘Nu dat jij er bent’ heeft me in die tijd zo geholpen. Daar kon ik mijn gevoel in kwijt.

Neva groeide zo snel! We wilden nog een tweede kindje, maar dat ging minder snel. Ik werd zwanger, maar kreeg weer een miskraam. Dit hebben we lange tijd voor onszelf gehouden, ik durfde het amper nog bespreekbaar te maken. Een tijdje later werd ik weer zwanger. Ik had een sterk gevoel dat het nu wel goed was.

One moment a day | Hester Maximaal geluk
One moment a day | Hester Maximaal geluk 2

Geboorte vanuit vertrouwen

Tijdens de zwangerschap ging ik weer yoga doen en kreeg een helder moment. Het was mijn angst die de vorige bevalling zwaar maakte. Dat deed ik zelf. De tweede bevalling ging ik daarom met veel meer vertrouwen in. Dat bleek ook bij de bevalling. Er gebeurde van alles en ik dacht: “Jullie maken me niks, ik laat het gewoon gebeuren.” Na een half uur krachtige weeën kwam Lydia ter wereld. Toen besefte ik het: “Dit is zoiets moois. En ik kon het.” Een geboorte is zoveel meer dan een alleen een kindje uit je lichaam, het is een spirituele ervaring. Ik had mijn bevalling zo uit vertrouwen gedaan dat ik dacht: “Dit is mijn meest succesvolle ervaring in mijn leven.”   

Ik was nog zoekende met banen, maar wist uiteindelijk dat ik iets anders moest gaan doen. Toen is ‘Maximaal geluk’ geboren! Ik besefte dat ik me maximaal gelukkig voelde. Ik startte mijn webshop, een eerste mooie stap. Mijn boodschap was mooi en ik ontmoette veel mensen die erop aanhaakten, omdat die ook (net) moeder waren geworden.

HypnoBirthing®

Toen ik mijn verhaal vertelde zei iemand tegen me: “Dit is HypnoBirthing.” Ik heb er toen niks mee gedaan. Ik weet niet meer precies hoe, maar een tijd later wist ik het: “Dit is wat ik ga doen.” Ik ben de opleiding gaan volgen, net voor de coronatijd. De opleiding was een cadeautje! Tijdens mijn opleiding kwam er een koppel op mijn pad die de proefcursus wilden doen. Heel dankbaar dat zij meededen aan de cursus en het was bijzonder om te ervaren dat ik ze kon helpen met deze cursus.

En nu… heb ik alweer twee aanmeldingen ontvangen. Alsof het zo komt aanwaaien, bijzonder.

Wat zijn geluksmomentjes voor jou?

Ik heb er wel een aantal!

Dat ik het certificaat van HypnoBirthing kreeg! Om die zegel te zien shinen, dat vind ik zo mooi. Op het zegel zie je een heel gezin, niet alleen de moeder met kindje. Bij HypnoBirthing is ook de voorbereiding voor de partner belangrijk.

Ik kan van eten ook intens gelukkig worden! Uit eten, of iets nieuws eten, of als je op een prachtige plek zit te eten. Eten brengt voor mij mooie herinneringen. Eten is geluk. Niet zozeer veel eten, maar lekker en gezond.

Wanneer Lydia bij mij op schoot kruipt. Ze geeft zich dan helemaal over aan mij. Dan voel ik alleen maar dankbaarheid. Warm geluk.

Neva is nu op de leeftijd dat we samen de stad in gaan. Ze kiest dan zelf haar outfit waar ze blij van wordt. Ze voelt zich dan helemaal stoer en groot. Dan denk ik: “Wauw, wat ben je al groot en mooi!” Onvoorwaardelijke liefde.

Wat ik ook als heel bijzonder heb ervaren is de partneroefening in de cursus. Hij mag dan iets voor haar voorlezen en een anker plaatsen. Ik zag hoe het koppel het deed en dat was zo mooi om te zien! Ik reik ze het aan en zij mogen het doen. Hij was er voor haar en dat raakte me.

One moment a day | Maximaal geluk
One moment a day | Hester

Wat zou je anderen mee willen geven?

Elke keer als ik dingen doe die voor mijzelf goed voelen, maar niet logisch lijken, dan brengt het me vaak wel waar ik wil zijn. Volg je eigen gevoel, dat is ook wat ik de ouders in mijn cursus wil meegeven.

Daarom vind ik deze tekst uit het liedje ‘Unwritten’ van Natasha Bedingfield ook zo mooi:

“Feel the rain on your skin

No one else can feel it for you

Only you can let it in

No one else, no one else

Can speak the words on your lips

Drench yourself in words unspoken

Live your life with arms wide open

Today is where your book begins

The rest is still unwritten”

Liefs, Hester

Ben jij geïnspireerd door het mooie verhaal van Hester? Neem een kijkje op haar website en haar Instagram @maximaalgeluk