Heel veel mensen hebben het: perfectionisme.

Maar helpt perfectionisme ons in het leven?
Natuurlijk helpt perfectionisme je met sommige dingen in het leven. Je levert vaak goed werk! Je doet dingen secuur en zorgt altijd voor een mooie resultaat. Daar zal je baas vast heel blij mee zijn. Maar wat gebeurt er als je een keer niet aan je eigen lat voldoet? Als je het niet ‘perfect’ hebt gedaan? Hoe voel je je daar bij? Word je misschien boos op jezelf? Of teleurgesteld? Misschien haak je zelfs wel af. Dat is natuurlijk heel erg jammer!

Wees lief voor jezelf
Tja, het klinkt misschien clich√©, maar wees lief voor jezelf! Een beetje perfectionisme is goed, maar wanneer je te perfectionistisch bent heb je daar vaak ook last van. Stel je voor: je gaat vol goede moed aan de slag met jouw 40 momentjes! Je neemt je voor om dit elke dag te doen. Dit gaat de eerste dagen goed, maar halverwege vergeet je een dag. Je kunt boos op jezelf worden, maar dit zorgt voor een rotgevoel en zorgt er misschien ook voor dat je stopt ‘omdat het toch niet is gelukt’. Dat wil je niet. Dus laat je perfectionisme los en wees lief voor jezelf! Je bent niet perfect (gelukkig!), niemand is perfect.

Elke dag kun je opnieuw beginnen
Elke dag heb je weer de kans om opnieuw te beginnen. Vol goede moed en met de beste intenties. Dus ben je een keer jouw momentje vergeten? Bedenk je daarna of je toch een momentje vindt wat je blij maakt. Zo ja? Maak een foto van iets wat je aan dat momentje herinnert of schrijf het op. Lukt het een dagje echt niet om een momentje te vinden? Accepteer dat dan. En de volgende dag? Vol frisse energie weer verder!